Jak se u miminek vyvíjí čich a proč je pro ně důležitý

Jak se vyvíjí chuť miminka

Když se miminko narodí, začíná poznávat svět. Protože je pro něj všechno nové, seznamuje se prostřednictvím smyslových orgánů se vším, co je okolo něj. I když… všechno až tak úplně nové není – některé věci už zná z mámina bříška. Například čich začíná používat už v děloze, takže si odtud na svět přináší i některé návyky, které s čichem souvisí.

Už v šestém týdnu po oplodnění se u embrya začínají vyvíjet smyslové orgány. Tvoří se základ tváře, očí, uší a nosu. Okolo 10. týdne se objevují dvě malé nosní dírky a vytvoří se i receptory, které jsou schopné vnímat jednotlivé pachy a vůně. A proč je čich pro miminka tolik důležitý? Protože hraje klíčovou roli při vytváření emočních vazeb. Navíc existuje propojení mezi čichem a vnímáním chuti, což ovlivňuje u dětí výběr jídla a následně i celé stravování.

K zajímavostem patří skutečnost, že miminka začínají čich používat už v děloze. Spolu s tím, jak polykají plodovou vodu, poznávají i její vůni, která se podobá vůni mateřského mléka. A to bude pro miminko velmi důležité po narození, kdy bude mateřské mléko tvořit základní pilíř jeho potravy. A zajímavé je i to, že plodová voda nese chuť jídla, které maminka ten den jedla.

K vývoji čichu dochází po narození. I úplný novorozenec už má ale čich velice citlivý, takže i když ještě nemá dobře vyvinutý zrak, dokáže mámu rozeznat podle její charakteristické vůně a podle vůně jejího mateřského mléka. Díky čichovým buňkám pozná blízkost maminky i táty a také místo, kde se nachází. Bezpečně tak pozná, jestli je v jeho kočárku, v autě nebo v dětském pokojíčku. A právě pomocí známých vůní, například deky nebo plyšové hračky, je možné také miminko ukonejšit, když je v cizím prostředí.

Je zapotřebí vědět, že chuť a vůně mateřského mléka se může změnit při užíváním antibiotik, například při zánětu prsu maminky. A protože tato vůně spolu s vůní maminky pro něj představují oporu a jistotu, může u něj změna vůně vést k nepokoji.

Další dobrá rada v souvislosti s čichem miminka zní: Po narození děťátka se na pár dní vzdejte svého oblíbeného parfému, aby si miminko osvojilo vaši specifickou přirozenou vůni. Pokud se parfému vzdát nechcete, určitě neměňte jeho značku. Hrozí totiž, že miminko odmítne vás i vaše mlíčko, protože nebude znát vaši vůni. Po měsíci si na různé vůně a pachy miminko pomalu zvykne, přesto však dávejte pozor na ty silné, které pro něj můžou být nepříjemné až nesnesitelné.

Po několika týdnech, kdy je miminko na světě, začne čichem rozeznávat i další blízké osoby. Také pokud cítí neznámý pach, může začít pociťovat strach, což dá najevo pláčem.

V době, kdy začíná ochutnávat první skutečné jídlo, má pro miminko čich velice důležitou úlohu. Už s první lžičkou příkrmu na základě čichu vyhodnocuje také jídlo. Pokud má příjemnou vůni, objeví se na tváři malého strávníka úsměv, milé gesto nebo spustí roztomilé žvatlání. V opačném případě může začít plakat. U starších dětí je typické, že pokud jim jídlo nevoní, jednoduše ho odmítnou. Proto například francouzská značka dětských příkrmů Good Gout velice dbá na to, aby veškerá její dětská výživa byla pro miminka chutná a voňavá a chutě snadno rozpoznatelné. K zajímavostem pak patří i fakt, že malé děti můžou preferovat stejné chutě a vůně jídel, která ráda mlsala jejich maminka, když byly ještě u ní v bříšku.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka