Jak velké porce by mělo miminko dostávat na začátku přikrmování? A které příkrmy jsou nejvhodnější?

Jak velké porce by mělo miminko dostávat

Začátek přikrmování nemusí být věda, je ale nutné dodržet jednoduché pravidlo, díky kterému se maminka vyhne zbytečným komplikacím. Velikost porce závisí na individuálních potřebách každého miminka, ohlídat je nicméně zapotřebí množství ovoce. Proč?

Ideální je začít se zeleninovými příkrmy. Vůbec se při tom nemusíte držet žádných speciálních tabulek a vybírat můžete z aktuální sezónní nabídky. Důležité je ale držet se pravidla 1 : 3, což znamená, že nový druh zeleniny podáváme tři dny a sledujeme, jestli nevyvolá nějakou alergickou reakci. Mezi vhodné druhy zeleniny patří brambory, mrkev, dýně, cuketa, brokolice, petržel, květák nebo batáty. Tento postup opakujeme u každého nového druhu zeleniny, které po jejich odzkoušení můžeme kombinovat. Po zavedení pěti druhů k nim přidáme maso. Zelenina by měla být uvařená ve vodě nebo v páře a rozmixovaná případně rozmačkaná vidličkou.

Jak velkou porci by dítě mělo dostat?

Velikost porcí je u každého dítěte individuální. Také pokud dítě stále kojíte a ono příkrmy odmítá, nevěště hlavu. Vhodné je neustále mu je nabízet, aby se s jídlem seznamovalo, ale do ničeho ho nenuťte. Jedině tak si postupně na pevnou stravu zvykne. Ideální porce se pohybují v rozmezí 120 gramů až 150 gramů. Pokud je ale vaše miminko jedlík a máte problém mu vzít misku, víc než 200 gramů bych mu do ní nedávala. Na co je však třeba dávat pozor, je velikost porcí ovoce. Děti ho mají rády a dokázaly by ho sníst hodně, což by ale vedlo k tomu, že už by pak nechtěly jíst maso a zeleninu, které jsou pro ně z hlediska výživy důležité.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka