Jak je to s alergeny v příkrmech? A čemu se v dětském jídelníčku bezpodmínečně vyhnout?

Alergeny v dětské stravě a čemu se vyhnout

Naše maminky a babičky své děti před potenciálními alergeny ve stravě chránily co nejdéle, mnohdy až do tří let. Toto doporučení už dnes neplatí. Co ale do jídelníčku miminka rozhodně nepatří?

Staré doporučení, které kvůli možné alergenicitě, tedy schopnosti vyvolávat alergii, nedovolovaly do dětského jídelníčku zařadit spoustu potravin, a to až do jejich tří let, už neplatí. Současné teorie naopak poukazují na prospěšnost jejich včasného nasazení. Samozřejmě u zdravého miminka, u kterého se předpokládá urychlení vývoje imunologické tolerance. Lepek, vejce, ryby i citrusy se aktuálně doporučuje podávat už v prvním roce života. A čemu se skutečně vyhnout?

Nedostatečně tepelně upravenému masu, sýrům, vejcím a rybám. Dostatečně tepelně neupravené ryby jsou také rizikové z hlediska alimentární nákazy způsobené bakteriemi a jejich toxiny.
Houbám, které jsou těžko stravitelné a které můžou obsahovat těžké kovy. A hlavně u nich hrozí riziko otravy!
Nadměrnému používání soli, koření nebo čili, které by mohlo zatěžovat ledviny.
Sladkostem, bonbonům a čokoládě, které stojí za vznikem zubního kazu a rozvojem obezity.
Medu, který je pro děti do jednoho roku nebezpečný kvůli riziku vzniku botulismu, tedy otravy botulotoxinem.
✓ Do jednoho roku se dětem nedoporučuje podávat ani klasické nezpracované kravské plnotučné mléko, které obsahuje velké množství bílkovin. To by mohlo nadměrně zatěžovat jejich ledviny a mohlo by hrozit i riziko vniku chudokrevnosti.
Celým bobulím hroznového vína, cherry rajčátek, popkornu, celým ořechům a všem podobným jídlům, u kterých hrozí riziko vdechnutí.
Kakau, které obsahuje stimulační neboli povzbuzující látky.
Máku a chia semínkům, která jsou pro děti těžko stravitelná.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka