Kdy a proč začít přikrmovat masem a rybami? A které druhy jsou pro děti nejvhodnější?

Kdy začít přikrmovat masem a rybami

Maso je pro děti důležitým zdrojem železa, které potřebují k jejich přirozenému vývoji. Přesto se maso některé maminky bojí do jídelníčku zařazovat. K obavám ale není žádný důvod. Stejně tak není důvod otálet ani s rybami.

Bohužel se dost často setkávám s tím, že se maminky dětem do jídelníčku maso zařadit bojí, přestože k tomu nemají žádný důvod. Maso je pro děti důležité, protože je významným zdrojem železa, které zabraňuje chudokrevnosti. Už po prvních zeleninových příkrmech je vhodné zařadit malé porce rozmixovaného masa, kterého by mělo být přibližně 20 g. Tradičně můžete začít bílým kuřecím nebo krůtím masem, které budete podávat stejně jako každou novou potravinu tři dny a sledovat při tom případnou alergickou reakci. Teprve pak můžete do jídelníčku zařadit další druh masa. Výborné je hovězí, které obsahuje dokonce třikrát víc železa než maso bílé. Maso se doporučuje podávat 4×–5× do týdne, v ostatních dnech můžete miminku nabídnout vajíčko, ryby a luštěniny.

Kdy do příkrmů zařadit ryby a které?

Ryby je ideální zařadit do dětského jídelníčku už v prvních měsících přikrmování. Staré doporučení, že by měly být součástí jídelníčku až po 1. roce, respektive až ve 3. roce, už neplatí. Ryba coby možný alergen by se do jídelníčku měla zavést už v imunologickém okně, tedy v 17.–24. týdnu života dítěte. Kromě zpestření jde hlavně o to, že dítěti do stravy zařadíte významný zdroj omega 3 mastných kyselin, které jsou pro lidský organismus velice důležité, a také jódu, na který jsou bohaté mořské ryby. Jód je důležitý pro správné fungování štítné žlázy a kognitivních funkcí, což je kromě paměti i schopnost koncentrace, exekutivní funkce, řečové schopnosti a prostorová orientace. Často můžete slyšet, že ryby jsou zdrojem těžkých kovů, nicméně pokud je nebudete do jídelníčku zařazovat denně, budete vybírat malé druhy ryb a budete je střídat a používat především jejich čerstvou formu, nemusíte se ničeho bát. Než bude miminku rok, mělo by mít v jídelníčku rybu několikrát do týdne a je jedno, jestli to bude čerstvá nebo mražená a jestli bude mořská nebo sladkovodní. Vybírejte zkrátka podle zdroje, který máte k dispozici. Vhodný je pro děti pstruh, sumec, treska, losos, tilápie nebo kapr. Později můžete přidat i tuňáka nebo sardinky, třeba do těstovin.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka