Cestování s dětmi – létání

Cestovani s detmi – letani

Od kdy se s miminkem může do letadla? Jaká hrozí rizika během letu a jak je eliminovat? Co byste měli udělat ještě před tím, než do nastoupíte na palubu, a které věci vzít s sebou, aby vaše cesta byla hladká a bez komplikací?

V létě někteří rodiče řeší, jak se s miminkem rychle přesunout do oblíbené prázdninové destinace. Dávno už neplatí, že s malým miminkem není radno nikam jezdit a musíte s ním zůstat doma, nicméně je zapotřebí dodržet několika zásad.

Jednoznačná odpověď na to, kdy může miminko poprvé letět letadlem, neexistuje. Letecké společnosti obvykle na palubu neberou děti mladší než 14 dní, nicméně lékaři jsou mnohem opatrnější. Pediatrická společnost nedoporučuje létat dětem mladším než 3 měsíce. U dětí do jednoho roku je třeba cestování letadlem vždy pečlivě zvážit. V každém případě je ideální, když už má miminko dokončené povinné očkování, a pokud to není možné, mělo by mít alespoň první dávku.

Je třeba myslet na to, že v letadle existuje zvýšené riziko infekčních chorob. Ještě opatrnější je třeba být u předčasně narozených dětí nebo dětí s chronickým srdečním nebo plicním onemocněním. Pak je nutné každou cestu zkonzultovat s dětským lékařem. Bez konzultace s lékařem mají zakázané cestování letadlem děti se srdeční vadou – s pravo-levým zkratem, s akutním zánětem středního ucha a v rekonvalescenci po zánětu.

V letadle jsou pro děti nejnepříjemnější změny tlaku, které jsou nejintenzivnější při vzlétání a přistávání a které vznikají mezi vnějším a středním uchem. V těchto fázích letu je ideální, aby dítě polykalo, proto je vhodné je kojit nebo mu dát lahvičku s umělou výživou, případně dudlík. Už při výběru dovolené mějte na mysli délku letu a přestupy a také nezapomeňte, že můžete nabrat nečekané zpoždění. Proto je třeba mít s sebou dostatečnou zásobu dětské výživy, vody a plínek.

Na přesun je ideální cestovní kočárek s nosičem, což mamince umožní mít volné ruce. Pokud je dítě na umělé výživě, mějte s sebou její dostatečnou zásobu, o vodu si můžete říct přímo v letadle. Pro děti, které už jedí příkrmy, přibalte jejich dostatečnou zásobu v jednoporcových baleních. A protože i v letadle se můžou přihodit různé nehody, je dobré mít po ruce náhradní oblečení a kvůli klimatizaci i teplejší oblečení. Chránit je zapotřebí hlavně krk a uši.

Ideální je naplánovat let na dobu, kdy miminko obvykle spí, abyste co nejméně narušili zaběhnutý domácí režim. Je třeba nicméně vědět, že všechno je individuální a každé miminko se bude chovat jinak. V každém případě na cestu nezapomeňte vzít oblíbenou hračku nebo knížku, to kdyby se mu nechtělo spát nebo mělo tendenci plakat. Vyhnete se tak nevrlým pohledům spolucestujících.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka