Průvodce začátků s příkrmy – 3. díl: Jak začít přikrmovat a jaké množství je pro začátek optimální

Zavádění příkrmů_3_dil

Jak s příkrmy začít

Příkrmy představují začátek objevné cesty vašeho miminka do světa skutečné stravy dospělých. I když spolu s nimi ještě nějaký čas budete surfovat po mléčné dráze, čeká je objevování jedinečných chutí a textur. V této době si také začnou vytvářet stravovací návyky a získávat vztah k jídlu. A vy budete při tom. Je to doba, kdy svému dítěti můžete dát velice cenný dar – pomůžete mu vytvořit si správné stravovací návyky a získat kladný vztah k jídlu. Nezapomeňte, že zdraví člověka a výskyt civilizačních chorob je možné nejvíce ovlivnit v průběhu prvních 1000 dnech života.

Pokračujte s kojením

Období mezi ukončeným 4. měsícem a 6. měsícem pro dítě představuje zlomové období, kdy už mu mateřské nebo umělé mléko nestačí pokrývat jeho rostoucí výživové potřeby, a je proto zapotřebí začít s příkrmy, zejména s těmi, které obsahují železo. Jeho dobrým zdrojem je červené maso, například telecí a hovězí. Trávicí systém mrňouska je už dostatečně připravený na to, aby dokázal zpracovat i něco jiného než jenom mléko. Je čas začít zažívat gastronomická dobrodružství. Nicméně i když začnete s příkrmy, v kojení pokračujte, a to podle potřeby vašeho mrňouska a klidně až do jeho dvou let. Kojení podle zkušeností vyplývajících z pediatrické praxe zavádění příkrmů usnadňuje. Připravte si spoustu trpělivosti a uvědomte si, že s prvním neúspěchem není rozhodně nic ztraceno. Čeká vás spousta legrace a příjemných pocitů, které si užijete spolu s veselými grimasami vašeho prďoly, a hlavně ve chvílích, kdy sám začne otevírat pusu před lžičkou plnou rozmixovaných dobrot. Nicméně i v tomto období zůstává hlavní potravinou dítěte mléko, a to v dávce 750 ml denně.

Jak na krmení a kolik

Na krmení mrňouska si pořiďte lžičku, nejlépe plastovou, která nemá ostré hrany a která na rozdíl od nerezové nedrží teplo, takže se o ni dítě nemůže spálit. Měla by být velikosti zhruba lžičky čajové. Lžičku neplňte přespříliš a vkládejte ji hlouběji do úst, protože kojené dítě, které je zvyklé jen na prs matky, by jídlo ze špičky jazyka posunulo směrem ven, a ne dovnitř. Mohlo by tak dojít k mylnému dojmu, že mrňous jídlo odmítá. Nicméně všechno tohle dělejte s vědomím, že odmítání příkrmů není ničím výjimečným. Dítě si zvyká na nový způsob podávání stravy i na nové chutě, které může přijmout třeba až po 10–15 ochutnáních. Je proto na místě velká trpělivost. Pokud dítě jídlo odmítá, nenuťte mu ho, ale za několik dní mu je nabídněte znovu. Začínejte pomalu. První den 1–2, lžičky, druhý den 3–4 lžičky, třetí den 5–6 lžiček nebo množství, co sní. I když v tomto období ještě mrňousek sám nesedí, měl by při jídle sedět a držet hlavu ve vzpřímené poloze. Se sezením vám pomůže dětské sedátko.

Další díl průvodce:
4. díl: Proč začínáme se zeleninou, kdy přidáváme maso a kdy ovoce a cereálie

Předchozí díl průvodce:
2. díl: Čemu se v příkrmech vyhnout a čemu se naopak nevyhýbat