Průvodce začátků s příkrmy – 2. díl: Čemu se v příkrmech vyhnout a čemu se naopak nevyhýbat

Zavádění příkrmů

Má cenu vyhýbat se alergenům a lepku?

Co se týká zavádění příkrmů z hlediska možného rizika vzniku alergií, je vhodné řídit se posledními doporučeními pediatrů podložených vědeckými studiemi. Zatímco v minulosti se mělo za to, že brzký kontakt s potravinami s obsahem případných alergenů může zvýšit riziko rozvoje alergií, poslední doporučení jsou opačná. Pokud je dítěti zaváděn příkrm, není důvod odkládat podávání jakýchkoli potravin, o kterých se předpokládá, že vyvolávají alergie. Pozdní kontakt s alergeny totiž riziko rozvoje alergických reakcí nesníží, a to ani u predisponovaných jedinců (atopiků).

Ani vyřazování alergenů ze strany matky v době těhotenství nebo kojení nemá ze stejného důvodu význam. Obecně platí pravidlo, že zavádět alergeny je lepší ještě v době, kdy maminka dítě ještě alespoň částečně kojí. Pediatři je přitom doporučují zavádět postupně a v pomalu zvyšujících se dávkách. Vhodné je také zavádět jednodruhové příkrmy a před zavedením nového druhu vždy tři dny počkat, aby bylo možné rozpoznat, jestli předchozí příkrm nevyvolal nějakou alergickou reakci. A to samé, co platí pro alergeny obecně, platí také pro lepek.

Proč příkrmy nenahrazovat hustším mlékem

Jednou z chyb, kterých se nekojící maminky někdy dopouštějí, je to, že odkládají zavedení příkrmů a namísto toho se snaží svým drobečkům vylepšit výživu v podobě „hustšího“ umělého kojeneckého mléka. Protože tuší, že jim už mlíčko k dodání potřebné výživy nestačí, nedodržují doporučený postup a navyšují dávky mléčného prášku. Mylně se domnívají, že tak miminko lépe zasytí.

Bohužel tím ale navyšují hladinu bílkovin a minerálních látek a dítě i po vypití takto připraveného mléka zůstává žíznivé. Následné podávání jiných nápojů pak omezuje další příjem mléka. Maminky bohužel nevědomky vytvářejí předpoklady pro poškození funkce ledvin, které zatěžují tím, že takovéto mléko obsahuje větší množství bílkovin, a ty musí ledviny malého mrňouska zpracovat. Navíc vznikají předpoklady i pro rozvoj obezity.

Další díl průvodce:
3. díl: Jak začít přikrmovat a jaké množství je pro začátek optimální

Předchozí díl průvodce:
1. díl: Kdy s příkrmy začít, proč nespěchat, ale proč ani neotálet