Průvodce začátků s příkrmy – 4. díl: Proč začínáme se zeleninou, kdy přidáváme maso a kdy ovoce a cereálie

Zavádění příkrmů

Proč začít zeleninou a proč se vyhýbat sladkému

Jako první se doporučuje začít zeleninovými příkrmy. Jejich skladba by měla být už od začátku pestrá a je zapotřebí dodržet několik pravidel. Pediatři doporučují začít s jednodruhovými příkrmy, které je vhodné podávat několikrát po sobě, nejlépe 3 až 4 dny. Pokud by se totiž u dítěte projevila alergie nebo nesnášenlivost na určitý druh zeleniny, je mnohem snazší tuto zeleninu identifikovat a z jídelníčku vyřadit. A proč nezačít slaďoučkým ovocem, u kterého existuje velký předpoklad, že bude malým prckům mnohem víc chutnat? Odpověď je jednoduchá a zároveň velice důležitá.

Nechcete přece, aby z nich časem byli obézní cvalíci. V období, kdy se u miminek začíná s příkrmy, u nich probíhá fáze*, kdy u nich vzrůstá preference sladké chuti. Pokud se správně s příkrmy začne, toto upřednostňování začne po 6. měsíci opět klesat. Pokud by si dítě ve fázi zavádění příkrmů zvyklo na sladkou chuť, mohlo by ji i později začít preferovat. A konzumace sladkého, respektive cukrů, vede k riziku vzniku srdečních chorob, cukrovky a obezity. Současně se zaváděním příkrmů je třeba začít pěstovat pitný režim dětí. Optimální je dávat vhodné nápoje dítěti do hrnečku s plastovým nebo gumovým pítkem, což později usnadní přechod na klasický hrneček.

* Zdroj INPES (Institut national de prévention et d'éducation pour la santé; Francouzský národní institut pro prevenci a výchovu ke zdraví)

Věděli jste, že...

...u dětí vzniká zvýšená preference na sladké při vzpomínce, kdy byly ještě v mámině bříšku? Po dobrém jídle se glykémie maminky zvyšuje a přispívá k oslazení plodové vody. Miminko si tak spojuje sladkou chuť s příjemným pocitem sytosti.

SALVEST%20P%C3%B5nn%20BIO%20Mrkvov%C3%A9%20pyr%C3%A9

Kdy přidat maso

Zhruba po týdnu až dvou se k zelenině přidává uvařené a jemně pomleté nebo rozmixované maso, nejčastěji drůbeží, hovězí, libové vepřové nebo králičí a dále také telecí, krůtí, jehněčí a vhodné jsou také ryby. Jeho množství je zhruba 20 g, od 7. měsíce se dávka zvyšuje až na 35 g. Maso by mělo být součástí příkrmu každý den. Jednou týdně je dobré vyměnit maso za vaječný žloutek, který je zdrojem cholesterolu – důležitého prvku pro přirozený vývoj mozku. Nezapomeňte nicméně na to, že musí být dobře tepelně upravený, abyste vyloučili jakékoli riziko nákazy. Bílek kvůli vysokému procentu bílkovin zařazujeme s rozvahou. Do příkrmu je vhodné přidat i malé množství (cca 1/2–2 čajové lžičky) kvalitního rostlinného oleje. Je velmi důležité zmínit, že příkrmy v žádném případě nedosolujeme a zcela se vyhýbáme jakémukoliv koření.

Good Gout BIO Batáty s vepřovým masem

Proč je důležitá pestrost

Pokud chcete, aby váš mrňousek zvládl poznat co nejvíc chutí, je velmi důležité všechno správně načasovat. U dětí totiž probíhá většinou od 4. ukončeného měsíce takzvaná diverzifikace, což je klíčové období pro poznání a přijetí různých chutí. Proč? Protože dítě ještě nemá reflex selektivního přístupu k potravě (a může mu proto zachutnat i květák). Právě tohoto období je dobré využít, a to dřív, než si dítě vytvoří potravinové preference. Potravinová pestrost je nejlepší prevencí neofobie*. Podle lékařů Jacqueline a Lyonel Rossantových je jedním z prostředků jak v dospělosti zabránit obezitě, cukrovce a hypertenzi. Otevírání nových chutí je v tomto věku důležité pro další zdraví a prevenci nemocí. Pokud jde o zeleninové příkrmy, nejčastěji se začíná s mrkvovým, dýňovým, cuketovým, batátovým, hráškovým, brokolicovým nebo květákovým. Později je možné přidat také kedlubnu nebo špenát.

* V oblasti stravování znamená neofobie nechuť vyzkoušet nová jídla.

Kdy nastupuje ovoce

Přibližně po 14 dnech, kdy jste začali se zeleninovými příkrmy, můžete do jídelníčku zařadit ovocný příkrm a můžete přidat i cereálie, který se nejčastěji přidává ve formě kaše. Ovoce je vhodné podávat k odpolední svačině, a to stejným postupem jako u zeleniny, včetně toho, že příkrm by měl být z jednoho druhu ovoce, aby bylo možné případně ihned vyřadit to, u kterého by se vyskytl nějaký problém. Zařazování jednotlivých druhů zeleniny i ovoce do dětských jídelníčků mimochodem velmi souvisí s kulturními zvyklostmi, takže jihoamerické děti budou patrně jíst jiné ovoce než mrňouskové z české kotliny. Pro ně je vhodné držet se našeho podnebního pásma a nabízet jim především ovoce, které vyrostlo u nás, jako je jablko, hruška nebo švestka. Nicméně nemusíte se bát jako zpestření zařadit i chutné mango, ananas nebo sice exotické, ale pro nás skoro domácí banány. A stejně jako u zeleninových příkrmů se do nich nepřidává žádná sůl, ani do ovocných nepatří žádný přidaný cukr. Je ho dost ve zralých plodech.

Později vám může pomoci dodržet pestrost stravy variace kapsiček která obsahuje několik druhů oblíbeného ovoce v bio kvalitě. Při výběru ovoce buďte obezřetní, protože například ananas nebo citrusové plody by pro některé děti mohly být štiplavé a jejich sliznice by na ně nemusela dobře reagovat. Pediatři také upozorňují na konzumaci oříšků, které pokud by byly dětem podávány ve formě malých kousků, hrozí riziko jejich vdechnutí. Nicméně není důvod je dětem odepírat, stačí je jen vhodně připravit – například jemně rozemlet nebo rozmixovat.

Cereálie nejprve k večeři

Cereální příkrm se podává nejčastěji jako večeře, a to ve formě kaše. Už před ukončeným 6. měsícem je možné mrňouskovi dát kaši s obsahem lepku, tedy nejenom například rýžovou nebo kukuřičnou, ale i krupicovou, ovesnou a další. I tady platí, že podávat cereální příkrm je nejlepší v době, kdy dítě ještě kojíte. Kaše jsou k dostání buď mléčné, které se připravují pouze za použití kojenecké vody, nebo nemléčné, které je zapotřebí připravit s mlékem. Každá kaše má na obale vyznačeno, od jakého věku dítěte je možné ji podat a také doporučené dávkování.

Pamatujte na to, že je zapotřebí držet se doporučeného dávkování a používat výrobcem přibalené odměrky, aby nedocházelo k nadměrné nebo naopak nedostatečné hustotě výsledného pokrmu. Kaše se obvykle podává k večeři, po které následuje už jenom kojení nebo náhradní mléčná výživa před spaním. Na konci tohoto období by mělo mít dítě pravidelný režim stravování, nejlépe 6 denních porcí, z nichž 2–3 nahradíte nemléčným příkrmem. Kaše jsou dobrým zdrojem komplexních sacharidů, železa a vitamínů skupiny B a představují výborný zdroj energie. Později je také můžeme podávat ke snídani a je možné dětem obohatit čerstvým ovocem.

Kendamil Jemná dětská banánová kaše

Další díl průvodce:
5. díl: Co dělat, když drobek nechce jíst, a tipy na krmení

Předchozí díl průvodce:

3. díl: Jak začít přikrmovat a jaké množství je pro začátek optimální