Proč je maso v dětských příkrmech důležité

Proč je maso v dětských příkrmech důležité

Po prvních lžičkách zeleninového příkrmu přichází na řadu maso. Proč? Protože maso je zdrojem železa, kterého už je v mateřském mléce pro miminko v této fázi vývinu málo.

Často se setkávám s tím, že se maminky masa bojí a jeho zařazení do jídelníčku miminek oddalují. To ale není správné, protože maso je pro malé dítě v této době velice důležité. Maso je nezastupitelný představitel velice dobře vstřebatelné formy železa, které je v tomto období pro malý organismus a jeho přirozený vývoj nepostradatelné. Jeho zásoby od maminky už mu nestačí, a proto ho dítě musí přijímat z další stravy. Jedině tak je možné předcházet vzniku anémie neboli chudokrevnosti a riziku poškození správného vývinu nejen nervové soustavy, ale i imunity miminka.

Do jídelníčku maso zařazujeme přibližně po 14 dnech od doby, co jsme zavedli první příkrmy. Zpočátku dáváme 20 gramů, což je zhruba jedna polévková lžíce. Později můžeme dávku navyšovat až na doporučenou porci pro jednoroční děti, která je 50 gramů. Vhodné je maso podávat alespoň 4× týdně, po zbylé dny můžete zařadit další kvalitní zdroje, jako jsou ryby, luštěniny a vaječný žloutek.

Při výběru masa vždy dbejte na pestrost, kvalitu a určitě se vyplatí, pokud máte možnost sáhnout po mase v BIO kvalitě. Důležité je také vybírat netučné druhy. Maminky často dávají přednost bílému masu, ale je třeba vědět, že červené maso obsahuje až 3× víc železa. Není třeba se ho vůbec bát, právě naopak. Kvalitní libové hovězí, telecí nebo vepřové je do prvních příkrmů velmi vhodné. Kromě nich můžete zařadit i kuřecí, krůtí, králičí nebo jehněčí. Později se nebojte přidat i zvěřinu, u které si ale pečlivě prověřte její původ.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka