Jak je to s mléčným tukem plnotučného mléka

Jak je to s mléčným tukem plnotučného mléka

Tuky jsou důležitou složkou mateřského mléka a mléčné kojenecké výživy. Hned po laktóze jsou druhou největší pevnou složku mateřského mléka a pokrývají 45–50 % potřeby energie kojence.

Množství mléčného tuku se v mateřském mléce postupem času zvyšuje, 100 ml kolostra obsahuje kolem 2 g tuku, stejné množství zralého mateřského mléka už 3,8–4,5 g.  Stejně tak se zvyšuje jeho množství při samotném kojení. V jeho průběhu se obsah tuku a energie zvyšuje až na sytící mléko, takzvané zadní mléko. Obsah tuku v mateřském a kravském mléce je téměř totožný, liší se v kvalitě. V mléce se vyskytuje ve formě kuliček mléčného tuku (MFG, Milk Fat Globule), které se tvoří v alveolárních buňkách prsních žláz.

Význam mléčného tuku je obrovský. Především slouží jako zdroj energie pro kojence, nicméně tuky dodávají nejen energii, ale také vitamíny (vitamíny A, D, E, K), polynenasycené mastné kyseliny (LC-PUFA, např. DHA) a další bioaktivní komponenty. Specifický význam mají tuky při trávení, vstřebávání, podpoře střevní mikrobioty, imunity a růstu.
V náhradních kojeneckých mlécích byl mléčný tuk odstraňován a nahrazován rostlinnými oleji. Důvodem byla snaha přiblížit se složení tuků mateřského mléka kombinací rostlinných olejů, které jsou levnější. To mohlo mít dopad na vstřebávání tuků. Důvodem je umístění jedné mastné kyseliny na glycerolu. Kyselina palmitová je umístěna na krajních pozicích a při štěpení tuku se z těchto pozic uvolňuje a váže se s vápníkem a ve střevě vzniká nerozpustné palmitátové (vápenaté) mýdlo. Výsledkem je nižší využití vápníku a vznik tuhé stolice.

Přestože základem většiny kojeneckých formulí je odtučněné mléko, existují už naštěstí i kojenecké formule, které obsahují plnotučné mléko. To má přirozený obsah MFG z kravského mléka. K prokázaným účinkům MFG na zdravý vývoj kojenců patří snížení výskytu tuhé stolice, snížení průjmových onemocnění, zlepšení vstřebávání vápníku, snížení vzniku zánětu středního ucha a zlepšení poznávacích funkcí.

Existuje řada studií, které sledovaly efekt kojenecké mléčné výživy s mléčným tukem z plnotučného mléka. Ty prokázaly, že takové kojenecké mléko snižuje vznik takzvanýkch vápenatých mýdel, a tím změkčuje stolici a zlepšuje vstřebávání vápníku. Používání plnotučného mléka s přirozeným obsahem mléčného tuku v kojenecké mléčné výživě je jedním z přístupů ke zlepšení komfortu trávení a konzistence stolice u kojenců.

JezekRNDr. Pavel Ježek
nutriční specialista