Co jsou to prebiotika a jaký je jejich význam pro zdraví kojenců

Co jsou to prebiotika a jaký je jejich význam pro zdraví kojenců

Prebiotika jsou nestravitelné složky potravin, které mají pozitivní účinky tím, že podporují růst jedné nebo většího počtu bakterií v tlustém střevě, a tím zlepšují naše zdraví.

K vlastnostem prebiotik patří:
✓ v trávicím traktu se nevstřebávají
✓ slouží jako „potrava“ pouze některým bakteriím
✓ ovlivňují složení střevní mikrobioty (dříve označované jako mikroflóry)
✓ podporují zdravý vývoj a růst

Mateřské mléko prebiotika obsahuje přirozeně
Mateřské mléko je základem výživy kojenců. Plní u nich nejen funkci výživovou, ale významný je i jeho vliv na obsah, složení a správnou aktivitu střevní mikrobioty a podporu rozvoje imunity. U kojených dětí převažují ve stolici bifidobakterie a laktobacily. U těchto probiotických baktérií je prokázáno, že pozitivně ovlivňují zdraví kojenců. Dlouhou dobu se ale nevědělo, proč převažují v kojeneckém střevě a co umožňuje jejich růst. Teprve nedávno se ukázalo, že k tomu, aby se ve střevě vyskytovaly v dostatečném množství, přispívají specifické sacharidové složky mateřského mléka – prebiotické oligosacharidy (oligosacharidy mateřského mléka [označované také jako HMO z anglického Human Milk Oligosaccharides]), tedy prebiotika.

Už je možné je i vyrobit
Prebiotické oligosacharidy mateřského mléka jsou bioaktivními látkami poskytující kojeným dětem ochranu před potenciálními patogeny a tvoří třetí největší pevnou složku mateřského mléka. Vyskytují se ve velkém množství struktur, přičemž do dnešní doby jich bylo popsáno kolem 200. Díky jejich komplikovaným strukturám a omezeným možnostem biotechnologií je nebylo možné dlouho vyrobit, nicméně dnes již jsou některá kojenecká mléka o první HMO obohacována. Možné je jmenovat například 3´-galaktosyllaktózu (3´-GL), 2´-fukosyllaktózu (2´-FL), Lakto-N-neotetraózu (LNnT), přičemž postupně přibývají další a další.

V náhradním mléku dětem pomáhají GOS a FOS
Vzhledem k tomu, že bylo nemožné plně podchytit různorodost prebiotických oligosacharidů mateřského mléka, používají se v kojenecké výživě oligosacharidy, které mají podobný potenciál jako HMO, tedy umí zvýšit množství prospěšných bakterií, a to především bifidobakterií. Patří mezi ně galaktooligosacharidy (GOS), fruktooligosacharidy (FOS) nebo jejich kombinace. Galaktooligosacharidy jsou odvozeny z laktózy kravského mléka, fruktooligosacharidy se přirozeně vyskytují v rostlinách. K účinkům těchto prebiotik patří jejich určité schopnosti:

✓ potlačit růst a výskyt patogenních bakterií;
✓ podporovat růst a aktivity zdraví prospěšných bakterií;
✓ pozitivně ovlivňovat trávicí systém, což se projeví změkčením stolice;
✓ zlepšit vstřebávání minerálních látek;
✓ mít vliv na budování imunitního systému, včetně snížení rizika vzniku alergických onemocnění (atopický ekzém).

Přidávání probiotik do kojenecké výživy je tedy žádoucí a má vliv na budování zdravého vývoje kojenců.

JezekRNDr. Pavel Ježek
nutriční specialista