BIO pestrý jídelníček pro děti

Petrý BIO jídelníček

Proč je důležitý pestrý jídelníček?

Nejen u dětí, ale také u dospělých znamená pestrá strava jediné – dostatečný příjem všech důležitých živin. U dětí pestrá strava navíc přispívá ke správným stravovacím návykům a k rozvoji správné funkce jejich imunity.

Významnou složkou dětského jídelníčku je zelenina. S tou by se dítě mělo seznámit jako první, aby nezačalo preferovat sladkou chuť ovoce, což by zařazení zeleniny do dětského jídelníčku mohlo zkomplikovat. Ne vždy je v možnostech maminky zajistit zeleninu a ovoce celoročně a v odpovídající kvalitě. Maminka tedy stojí před volbou: buď bude obíhat farmářské trhy a důvěřovat prodejcům, že nepoužili žádnou konvenční chemickou ochranu a hnojiva, nebo se spolehne na již hotové produkty.

Vhodné je volit produkty, v kterých nejsou žádné zbytečnosti, a především jsou v BIO kvalitě. Mnohé z nich jsou jednodruhové, takže se díky nim děti naučí rozeznávat jednotlivé chutě. Ovocnou složku dětského jídelníčku můžete zajistit třeba praktickými kapsičkami s ovocem, které vyrostlo v našich zeměpisných šířkách, ale bát se nemusíte ani exotičtějších druhů, jako je mango, fíky nebo banán. Mít strach z alergenů a preventivně je z dětského jídelníčku vylučovat není správné. Naopak, kvůli vytvoření imunitní tolerance se jim nevyhýbejte, což platí i pro lepek. Určitě nezapomínejte na přídavek zdravých tuků, které najdeme třeba v ořeších, ve lněných semínkách nebo v některých hotových příkrmech.

BIO%20j%C3%ADdeln%C3%AD%C4%8Dek

Velký pozor si dávejte na nadbytečný příjem soli a cukru. Důležité je pokrýt energetické nároky dítěte, ale nepřekrmovat je. Stejně tak je zapotřebí vytvořit dětem návyk na nové chutě, aby jejich jídelníček mohl být skutečně pestrý. Obrňte se při tom trpělivostí, protože při seznamování s novými chutěmi je zapotřebí nabídnout určitý druh potraviny dítěti až 15×. U dětského jídla velmi pomáhá to, jak vypadá. Zapojte proto do jeho přípravy vaši fantazii a kreativitu a pamatujte také na to, že velkým vzorem pro dítě jste vy a váš jídelníček.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka