Jemnou motoriku dětí rozvíjejí hry i pamlsky

Pitný režim u dětí

Jemná motorika se u dětí začíná vyvíjet velmi brzy a je důležitá nejen pro jejich dětství, ale po celý život. Čím více se jejímu rozvoji budou rodiče věnovat, tím lépe se děti naučí manipulovat s předměty, které pak můžou poznávat. Budou mít koordinovanější pohyby a budou se lépe vyvíjet i po dalších stránkách. Procvičovat ji je možné hrou, ale také třeba speciálně vyvinutými dobrůtkami.

Jemná motorika zahrnuje grafomotoriku (pohybovou aktivitu při kreslení a psaní), logomotoriku (pohyb mluvních orgánů při artikulované řeči), mimiku (pohyby obličeje), oromotoriku (pohyby dutiny ústní) a vizuomotoriku (pohybové aktivity se zpětnou zrakovou vazbou).

U novorozenců jsou pohyby rukama spontánní a reflexní, jsou rychlé a nekoordinované. Ve čtvrtém měsíci už ale začínají předměty uchopovat vědomě a učí se používat smyslové orgány – předměty vyhledávají zrakem a snaží se jich dotknout. Pohyb drobných svalů se postupně zdokonaluje, čímž se v případě rukou zlepšuje schopnost dítěte uchopit předmět a něco s ním provádět.

Jemná motorika je mimochodem důležitá při zavádění příkrmů. Prvním znakem, že je dítě na přikrmování připravené, je dostatečná koordinace „oko-ruka“, tedy to, že dokáže na základě zrakového vnímání ovládat pohyb rukou a prstů. Z hlediska vývoje můžeme v 6. měsíci pozorovat takzvaný dlaňový úchop, při kterém dítě používá čtyři prsty (bez palce), a před prvním rokem se objevuje pinzetový úchop, kdy bere předměty mezi palec a ukazováček.

Rozvoj jemné motoriky je velmi důležitý. V běžném životě ji totiž denně používáme při psaní, kreslení, zapínání knoflíků nebo při zavazování tkaniček. Rozvíjet ji lze mnoha způsoby. Tím nejzákladnějším je hra a manipulace s hračkou, která v dítěti uspokojuje potřebu aktivity. Docela jednoduše ji lze ale také vylepšovat zpestřením jídelníčku, nebo dokonce mlsáním! Třeba křupek Salvest Põnn v BIO kvalitě, jejichž speciální tvar dětem skvěle padne do ručičky a hravou formou jim pomáhá jemnou motoriku zlepšovat. Jejich receptura je ověřená pediatry a krom toho, že jsou obarveny pouze sušeným ovocem nebo zeleninou, dětem prostě chutnají. Od 7. měsíce si tak můžou hravou formou trénovat také velice důležité žvýkací svaly.


DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka