Je nutné po krmení nechat miminko odříhnout?

Maminka dává odříhnout miminku

To je otázka, která vrtá hlavou nejedné novopečené mamince. A co to odříhnutí (eruktace) vlastně je? Jde o únik plynů, které odcházejí ze žaludku, kam se obvykle dostaly spolu s potravou, protože miminko spolu s ní polykalo i vzduch. A protože trávicí systém novorozenců ještě není tak dokonalý jako u dospělého člověka, je pro něj odříhnutí důležité.

Odříhnutí (někdy také odkrknutí) slouží miminku ke zbavení se přebytečného vzduchu, který do sebe dostalo během krmení. Pokud by si neodříhlo, mohlo by být nespokojené, plačtivé, mohlo by zvracet nebo mít bolesti bříška (takzvané koliky). Maminky se kvůli tomu snaží po jídle děti nosit v náručí, poplácávají je po zádíčkách, po zadečku… a přesto někdy odříhnutí nepřijde. Otázka ovšem zní: Je skutečně nutné, aby si miminko odříhlo po každém jídle? Odpověď zní: Ne. Pokud je dítě kojené a technika přisátí k prsu je správná, nenasává spolu s mlékem žádný vzduch a nepolyká ho (nebo jen v minimálním množství. Proto není ani odříhnutí nezbytně nutné.

To to samé, co pro kojení, platí i pro krmení umělou výživou z lahvičky. Navíc dnes na trhu najdeme různé antikolikové varianty lahviček, které nasávání vzduchu při krmení minimalizují. Pak dítě po jídle spokojeně usne a není třeba nechávat je odříhnout. Pokud ale máte s kolikami problém, je namístě zkontrolovat techniku kojení, případně techniku krmení z lahvičky. Jestliže je dítě na umělé výživě, poohlédněte se po již zmiňovaných antikolikových a při krmení miminku dopřejte také časté přestávky na odříhnutí.

Víte, že…

…trávicí systém dítěte dozrává ve 4–6 měsících? To je mimochodem také doba, kdy by se zavádějí příkrmy. A spolu s nimi se potřeba odříhnout si postupem času snižuje.


DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka