Jaký je význam železa v kojenecké stravě, s čím ho kombinovat a s čím naopak ne?

Pitný režim u dětí

Spolu s dalšími minerálními látkami, stopovými prvky a vitamíny je železo nezbytné pro fungování jakéhokoli živého organismu a u dětí hraje nezastupitelnou roli už v prvních měsících jejich života.

Nejvíc železa najdeme v těle jako součást hemoglobinu, který je v červených krvinkách. Tento hemoglobin je odpovědný za transport kyslíku z plic do tkání a v opačném směru (z tkání do plic) pomáhá při odstraňování oxidu uhličitého.

Vzhledem k tomu, že časem zásoba železa obsažená v mateřské mléce přestane miminku stačit, je zapotřebí začít je dodávat v příkrmech. To je ostatně jeden z důvodů, proč je zapotřebí začít podávat příkrmy včas. Nedostatek železa v těle by mohl vyvolat anémii (chudokrevnost), která se projevuje bledostí, únavou, sníženou chutí k jídlu a tím, že dítě celkově neprospívá a opožďuje se také v psychomotorickém vývoji.

Železo má dvě základní formy: živočišného původu (hémové) a rostlinného původu (nehémové). Hémové najdeme v mase a játrech, nehémové v ořeších, semínkách a luštěninách. Železo z rostlinných zdrojů má ale tu nevýhodu, že se vstřebává obtížněji. Může za to kyselina fytová, která v obilninách a semenech rostlin slouží jako zásobárna fosforu. Vstřebatelnost železa dále snižují taníny obsažené v kakau, čaji a kávě a velký nepřítel železa je i vápník, který železu konkuruje při vstřebávání v tenkém střevě. Sklenice mléka proto může snížit vstřebávání železa až o polovinu. Naopak vstřebávání železa podporují potraviny bohaté na vitamín C, například brambory, paprika, brokolice nebo citrusy.

Důležité je tedy dodržovat pestrý a vyvážený jídelníček, a pokud je to nutné, po poradě s pediatrem dodávat železo v tabletách. Vhodné je dodržovat alespoň dvouhodinové pauzy mezi potravinami, které vstřebávání železa snižují, a naopak kombinovat jeho příjem s potravinami, které jeho vstřebávání zvyšují.

U dětí správnou hladinu železa pomáhají udržovat vhodné příkrmy, například Good Gout BIO Batáty s vepřovým masemGood Gout BIO Pórek s brambůrkem a treskou (190 g)Good Gout BIO Hrášek s telecím masem. Vhodné jsou také masozeleninové přkrmy Salvest, jako je SALVEST Põnn BIO Kuřátko se zeleninovým pyréSALVEST Põnn BIO Hovězí maso se zeleninovým pyré nebo SALVEST Põnn BIO Vepřová panenka se zeleninovým pyré.

Víte, že…

…nadměrná konzumace neupraveného kravského mléka může u batolat způsobit nedostatek železa? V porovnání s mateřským mlékem totiž obsahuje až trojnásobek bílkovin (přičemž až 80 % tvoří kasein, který snižuje vstřebatelnost železa), zatímco v mateřském mléce převládá syrovátka. Proto je vhodné neupravené kravské mléko dětem do jednoho roku nepodávat. Naopak kojení na požádání je vhodné, a to bez ohledu na příjem potravin. Kojení navíc pomáhá při zavádění příkrmů a usnadňuje přechod na pevnou stravu.


DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka