Jak vidí miminko, když se narodí, a jak se jeho zrak vyvíjí?

Jak vidí miminko, když se narodí, a jak se jeho zrak vyvíjí

Jedním z nejdůležitějších lidských smyslových orgánů jsou oči. Prostřednictvím zraku získáváme až 80 % všech informací. A zatímco třeba sluch mají právě narozená miminka už prakticky vyvinutý, zrak se postupně vyvíjí. Víte, že když se miminko narodí, skoro nic nevidí? A že mu můžete při vývoji jeho zraku pomoci?

V maminčině bříšku se zrak začne plodu vyvíjet už zhruba ve druhém měsíci těhotenství. Když pak přijde miminko na svět, je to pro něj malý šok, protože přichází z bezpečného přítmí mámina bříška do ostrého světla okolního světa. V prvním měsíci života je jeho vidění rozmazané a rozeznává pouze linie a tvary, případně světlo a stíny. Novorozenec zaostří na maximální vzdálenost 20–30 centimetrů, což mu v tu chvíli ostatně stačí, protože to je přesně vzdálenost, při které vidí jeho maminku v průběhu kojení.

Pokud dítě přijde na svět v řádném termínu, je schopné vidět máminu tvář už týden po narození. V jednom měsíci už dokáže sledovat pomalu se pohybující předmět a ve dvou měsících už rozezná i drobnější předměty, jako jsou máminy náušnice nebo knoflík na halence. V té době už se miminku tvoří pravé slzy, a některá už dokonce začínají rozlišovat barvy.

Mezi třetím a šestým měsícem se miminku v očích vyvíjí sítnice a jeho zrak se dále zdokonaluje. V pátém měsíci už obvykle zrakem pozná, kdo je jeho maminka a kdo tatínek. A zatímco při narození jeho duhovka obsahuje málo pigmentu, takže prakticky všechny děti mají oči modré, v šesti měsících už ho má tolik, že je možné říct, že je jeho barva definitivní.

Půlroční dítě už dokáže bezpečně zaostřit na podávanou hračku a uchopit ji, protože zřetelně vidí už i vzdálené předměty. Když se pak děti začnou pohybovat, začne se rozvíjet jejich koordinace očí a rukou, případě očí a celého těla. Ve věku 8–12 měsíců se učí odhadovat vzdálenosti a jejich koordinace se zlepšuje. A právě s rozvojem této dovednosti jim můžou rodiče pomoci. A ještě k tomu hravou formou. Báječně se k tomu hodí například Good Gout BIO Sušenky barvy & tvary, které jsou vyvinuty podle zásad Montessori.

Ty můžou děti bez výčitek mlsat, protože za jejich chutí a barvami stojí výhradně přírodní ovocné šťávy. Pro děti jsou díky barvám a tvarům atraktivní a rády po nich sahají. Postupně se je také učí pojmenovávat, zvlášť když je přitom maminky nebo tátové hlasitě pojmenovávají. Takovému desetiměsíčnímu šibalovi už rozhodně nic neuteče. Zrak se postupně vyvíjí až téměř do šesti let, a protože jde o velice důležitý smysl, je třeba jej rozvíjet a chránit. Člověk jej totiž používá po celý jeho život.

Rozvíjejte zrak
miminka hravou
formou s 

Smyslové sušenky Barvy a tvary pozitivně ovlivňují vývoj batolete, napomáhají rozvoji jemné motoriky a rozvíjejí koordinaci ruka-oko. Sušenky jsme vyvinuli ve spolupráci s expertem na montessori výuku a drželi se jejího motta: Pomoz mi, abych to dokázal sám. Pomůžete i vy vašemu miminku?
Potravina pro zvláštní výživu.
0
měs.
2
měs.
4
měs.
6
měs.
8
měs.
10
měs.
12
měs.

Jak novorozenec vidí barvy?

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka