Je nutné dodržovat intervaly mezi kojením?

Jak je to s dodržováním intervalů mezi kojením? Platí, že pro správný vývoj miminka je vždy a za všech okolností nutné zachovat pevné intervaly mezi kojením? A je zapotřebí miminko kvůli krmení v noci budit?

Maminky, které se právě vrátily z porodnice, žijí často s představou, že musí striktně mezi kojením dodržovat časový interval 3 hodiny. Obecně platí, že by se novorozenci měli kojit 8–12× za den, což znamená, že někteří můžou pít každé 3 hodiny, jiní se ale budou kojit častěji než jednou za 2 hodiny. Některá miminka se můžou krmit 10 minut každou hodinu, jiná 10 minut jednou za 2 hodiny. A některá se budou kojit 40 minut každé 2 hodiny. Striktní pravidla pro intervaly mezi kojeními neexistují.

Dítě kojte tak často, jak bude potřeba. Zpočátku alespoň dvanáctkrát za den a dvakrát v noci. Velcí jedlíci vyžadují kojení ještě častěji. „Obecně platí, že hladové děťátko se o svoji potravu dokáže samo přihlásit. Platí to stejně pro děti kojené i nekojené. Nesledujte hodiny, ale své miminko a řiďte se jeho individuálními potřebami,“ radí MUDr. Daniela Soukupová. Jak ale upozorňuje, kojení přesahující délku 30 minut v pořádku není. Zkuste si sát 30 minut z lahvičky a uvidíte, jak budete unavení. V takovém případě spíše miminko používá prso jako dudlík k uklidnění.

Zdravé donošené miminko s normální porodní váhou je schopné se napít pořádně během 10–15 minut. Pravděpodobně je problém v technice kojení a v neefektivním sání. V tom případě se poraďte s pediatrem, protože je nutné zjistit, zda prospívá. „Někdy je lepší nakojit 10–15 minut a pak dát dokrm, pokud miminko neprospívá,“ radí MUDr. Daniela Soukupová.

Přibližně po šesti týdnech získají intervaly mezi kojeními určitou pravidelnost. Miminko tráví mateřské mléko lépe než mléko umělé, proto není možné přesně rozplánovat, jak často a v jakých přestávkách má být krmeno. Zhruba po dvou měsících se ale naučíte předpokládat, za jak dlouho od krmení bude opět hladové. Interval mezi kojeními se prodlouží, nicméně stále počítejte s tím, že zdravé dítě bude prso vyžadovat každé 2 až 3 hodiny. V případě umělého mléka se řiďte doporučením od výrobce a opět potřebami dítěte.

Obecně u dětí na umělém mléce je nutné dodržet minimálně tříhodinový interval mezi krmeními, protože žaludek dříve nestihne mléko strávit a vyloučit do dalších částí střeva.  „Dítě není vhodné překrmovat, aby se u něj nerozvinula obezita, na druhou stranu však i zde platí, že si dítě dokáže říct zpravidla samo. A ke kontrole toho, jak prospívá, slouží mimo jiné pravidelné návštěvy u pediatra. Důležité je nic nepřehánět, držet se střední cesty a hlavně nebýt z toho ve stresu,“ radí MUDr. Daniela Soukupová.

Jak MUDr. Daniela Soukupová dále radí, je dobré se řídit doporučeními české gastroenterologické a neonatologické společnosti. V 1.–3. dnu života vypije dítě 50 ml/kg tělesné hmotnosti, 10. den už 140 ml/kg. Dávky mléka se v prvních dnech pomalu zvyšují cirka o 10 ml/dávku/den. Od 11. dne se množství vypitého mléka u zdravého kojence pohybuje mezi 150–180 ml/kg/den, i když denní dávka, která je potřebná pro správný růst a vývoj, je velmi individuální (nejmenší možná dávka, která stačí k hraničnímu prospívání, je 120 ml na kg hmotnosti za den).

Obávané bývá noční kojení, protože maminku připraví o důležité hodiny spánku. I v noci je frekvence kojení miminek individuální. Noční kojení je ale pro udržení laktace klíčové. Nedonošené děti, děti s nízkou porodní hmotností nebo děti se žloutenkou je důležité krmit pravidelně co 3 hodiny i v noci. Donošené zdravé miminko s normální porodní hmotností může mít 1 pauzu 4–6 hod za 24 hod a přes noc, pokud dobře spí, ho není nutné budit.

První tři měsíce se dítě domáhá intenzivního nočního krmení, poté se situace změní. Některé maminky vstávají jednou, jiné čtyřikrát za noc. Záleží na tělesných proporcích miminka a na potřebě miminka pít. „I zde platí, že si dítě o stravu obvykle řekne. Pokud prospívá, přirozeně přibývá na váze a je celkově spokojené, není důvod je v noci budit,“ říká MUDr. Daniela Soukupová. Navíc časté noční vstávání maminky pak vyústí v únavu, která následně přeroste v nepříjemné vyčerpání. A to miminko pozná. Rozhodně platí, že pokud je spokojená maminka, je spokojené i miminko.

Jak se pozná dostatečně kojené dítě od neprospívajícího?

Pokud miminko pomočí 6–8 plen za den, případně má za den 3–6× stolici, pije dostatečně. Dítě, které neprospívá, nedosáhne porodní hmotnosti ani za 2 týdny po porodu. Pokud stále nepřibírá na váze, přikládejte jej k prsu častěji nebo zkuste krátce 10–15 minut nakojit a dokrmit je umělým mlékem, které zafunguje coby dokrm. Případné problémy s kojením konzultujte s pediatrem.

Dítě po porodu ztrácí 10 % (15 % u nedonošených novorozenců) své porodní hmotnosti, a to z důvodu zatím nerozvinuté laktace, odchodu smolky (výkalu novorozenců), změn v rozložení tekutin v organismu, popřípadě kvůli ublinkávání. Zpět svou porodní hmotnost nabírá mezi 11.–14. dnem života. Hmotnostní přírůstky se v prvních týdnech života pohybují mezi 150–250 g a během prvního roku života se postupně snižují.