Jak na pitný režim u dětí

Pitný režim u dětí

Voda je pro lidský organismus naprosto nepostradatelná. Věděli jste například, že ¾ hmotnosti novorozence tvoří tekutiny? Kojenci a malé děti mají také víc tekutin mimo buňky, než je tomu u dospělých. Děti jsou proto na přísun tekutin velice citlivé a není snad ani třeba připomínat, že čím jsou mladší, tím jsou v tomto ohledu zranitelnější. Vždy také myslete na to, že malé děti nedokážou vyjádřit žízeň a ty starší, i když ji už ji umí poznat, snadno ji v zápalu hry potlačí. Tím hrozí riziko jejich dehydratace.

Mateřské mléko obsahuje téměř 90 % vody, což znamená, že pokud je miminko výlučně kojené, má zajištěný i dostatečný přísun tekutin. U dětí krmených umělou dětskou výživou je možné po ukončeném 4. měsíci života začít po lžičkách podávat malé množství kojenecké nebo převařené vody. Kojené děti si začínají tekutiny doplňovat spolu se zaváděním příkrmů.

Důležitým indikátorem je pro rodiče počet počůraných plínek za den. Ideální jsou 4–6 mokrých plínek během 24 hodin.

Nezapomínejte, že příjem tekutin je třeba zvýšit ve zvláštních případech, jako je onemocnění nebo jen zvýšená tělesná teplota. Dále také při střevních potížích, průjmu, zvracení a samozřejmě také v horkých letních dnech.

Nejvhodnější tekutinou je nejen pro děti, ale pro nás všechny čistá pitná voda. Pro zpestření je ale možné podávat také kvalitní ovocné a zeleninové šťávy bez umělých sladidel a s dostatečným podílem ovocné složky. Skvěle dokáží v dětském jídelníčku nahradit ovoce v klasickém pevném stavu a přitom zajistit dostatečný přísun živin, vitamínů, minerálů a vlákniny. Také pokud dětem rostou zoubky nebo když jsou nemocné a odmítají pevnou stravu, jsou ovocné a zeleninové šťávy skvělou alternativou na doplnění živin, energie a potřebných tekutin. A stejně tak jsou vhodné při přechodu na pevnou stravu nebo pro děti, které trpí kolikami nebo mají celkově citlivější bříška.

Na začátku přikrmování se při nedostatečném přísunu tekutin může u dětí objevovat problém s frekvencí a konzistencí stolice, přičemž se často objevuje zácpa. Mezi přírodní a ověřené tipy na úpravu tuhé stolice se doporučuje podávání švestkové šťávy, a to v ideálním množství 50 ml denně.

Benefity přírodních ovocných šťáv

Ovocné a zeleninové šťávy by do pitného režimu měly být zařazeny v přiměřeném množství, přičemž důležité je také vybrat ty správné. Kromě toho, že by měly projít pasterizací, je důležité sledovat podíl ovocné složky. Ta by měla ideálně tvořit 100 %. Naopak by neměly obsahovat konzervanty a uměle vyrobená barviva a sladidla, protože například sorbitol nebo mannintol můžou u dětí vyvolávat průjmy. Vždy je také třeba myslet na to, že ovocné šťávy nepokrývají celodenní příjem tekutin a jsou jen vhodným doplňkem. Je lepší je vždy také podávat zředěné vodou v poměru 1 : 1.

Dětem do 6. měsíce života by maminky měly dávat pouze šťávy určené pro tento věk. Pro kojence se doporučuje 120–150 ml denně, starší děti jich můžou vypít až 350 ml za den.

Při problémech se zácpou je na změkčení stolice vhodná jako přírodní prostředek švestková šťáva. Mrkvová šťáva obsahuje betakaroten, který je silný antioxidant a je potřebný pro tvorbu vitamínu A. ten naše tělo potřebuje nejen pro zdravý zrak, ale také pro správnou funkci pokožky. Borůvková a hrušková šťáva posilují imunitní systém a mají pozitivní vliv na mikroflóru ve střevech. Pozitivně také pomáhají při střevních virózách.

Přes všechny benefity ovocných a zeleninových šťáv je však třeba myslet na to, aby neubližovaly zubní sklovině. Není proto vhodné je podávat v průběhu celého dne a už u prvních zoubků věnovat dostatečnou pozornost jejich hygieně.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka