Good Gout podporuje metodu BLW, která děti učí samostatnosti a pomáhá jim rozvíjet se

Good Gout BLW

Jak u nás, tak také celosvětově roste poslední dobu zájem o takzvanou Baby Led Weaning (BLW) metodu zavádění pevné stravy, při které se zcela přeskakuje kaše či pyré a odpadá všechno to složité mixování. Rodiče dětem rovnou nabízejí větší kousky potravin. Miminko není nikým krmeno, ale jí zcela samo a učí se prozkoumávat různé potraviny, včetně jejich struktury. Rozvíjí se tak jeho samostatnost a koordinační schopnosti. Francouzská značka Good Goud pro ně připravila chutné novinky.

Potraviny, které si miminko vkládá do úst, si samo vybírá. Tuto metodu zavedla, respektive zpopularizovala britská zdravotní sestra Gill Rapley a v českém překladu se jí říká Dítětem vedené odstavení. Gill Rapley totiž v praxi často viděla rodiče, kteří popisovali problémy při krmení dětí lžičkou, což bylo pro všechny u stolu nepříjemné a stresující. Hlavně ve chvíli, kdy museli dítě krmit násilím. Rodičům proto začala doporučovat, aby zavádění příkrmů na nějaký čas odložili a nechali dítěti více kontroly nad tím, co konzumuje. Podstatou BLW metody je to, že dítě není krmeno rodičem, ale samo si vybírá z talíře potraviny, které chce. A jí jen tolik, kolik samo chce. Přičemž kojení je samozřejmě stále základem jeho výživy.

Dítě si řekne v pravý čas

Stejně tak jako WHO doporučuje při kojení v prvních měsících kojit na požádání, tedy tak často a tak dlouho, jak dítě potřebuje, může se i při použití BLW metody naučit lépe reagovat na hlad a pocit sytosti než dítě, které je někým krmeno. Podle některých odborníků je vývoj dítěte spolu s rozvojem jeho motorických dovedností v souladu se stoupající nutriční potřebou. To znamená, že dítě, které si není schopné dát samo potravu do úst a následně ji spolknout, ji pravděpodobně z hlediska živin ještě nepotřebuje. Pokud již dítě o potraviny projevuje zájem, nakrájí mu je rodiče na hranolky o něco větší než pěst kojence, aby je dítě mohlo snadno uchopit. Obrovskou výhodou BLW je přitom fakt, že děti častěji jedí spolu se svou rodinou.

Výhody BLW:

  • Dítě se učí jíst různé textury a chuťové kombinace.
  • Rozvíjí jemnou motoriku a koordinaci.
  • Podporuje zdravý vztah k jídlu.
  • Umožňuje dítěti objevovat vlastní chuťové preference.
  • Společné stravování.
  • Vede k zamyšlení se nad rodinným jídelníčkem, případně jeho přehodnocení.
  • Radost ze samostatnosti.

Na co důležité dohlédnout

Při metodě BLW je důležité volit správné a bezpečné potraviny. Může jít o potraviny speciálně upravené pro dítě, což znamená bez soli a koření, které se mu musí snadno držet a musí být snadné je rozmělnit i v bezzubých ústech. Dítě musí být vždy pod dozorem pro případ, že by se začalo dávit. I tak je zapotřebí překonat počáteční rodičovský strach a nedůvěru ve schopnosti dítěte. A smířit se s poměrně velkým nepořádkem kolem stolu a na něm, protože dítě rozhodně nebude každý kousek způsobně vkládat do úst a následně ho polykat. Alespoň zpočátku ne. A také je třeba poznamenat, že rodiče, případně další spolustolovníci by tedy měli být, co se týče chování při jídle a při výběru potravin, dobrým vzorem.

Nejlepší pomocníci

Na základě letitého výzkumu a gurmánské tradice připravila francouzská značka Good Gout pro rodiče novinky, které jim ušetří čas při výběru a přípravě správných BLW pokrmů. Ve spolupráci s výživovými poradci z Pasteurova institutu a michelinským šéfkuchařem Christophem Hayem vnikly receptury BLW BIO tyčinek, které děti učí nejen samostatnosti, ale pomáhají jim poznávat pravé chutě. Díky speciálnímu tvaru jim perfektně padnou do ruky, takže je pro děti snadné je uchopit. To jim pak umožní objevovat vlastní chuťové preference a pomáhá rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci. A hlavně – celá rodina může jíst pospolu. V Good Gout BLW BIO tyčinkách z červené čočky a dýně se snoubí sladké brambory a čočka s klasickou a máslovou dýní a nádechem květového medu spolu s kapkou kokosového mléka. V Good Gout BLW BIO tyčinkách z hrášku a cukety se zase ukrývá další gurmánská ingredience: jemná kukuřičná mouka. Tu skvěle doplňuje kapka citronové šťávy a jemné tóny máty.