4 důležité rady, jak s dětmi zvládnout letní tropické teploty

Jak s dětmi zvládnout tropické teploty

Začínají dlouhé slunečné dny, teplota na teploměru stoupá a rodiče začínají řešit, co děti a tropické teploty? Léto je pro řadu lidí nejkrásnější období v roce, nicméně se šplhající teplotou a ostřejším sluncem se zvyšuje i riziko různých zdravotních komplikací. Jak si tedy sluníčko s dětmi užít a neudělat si z něj nepřítele?

1. Upravte pitný režim

Spolu s nástupem teplých dnů je naprosto zásadní upravit dětem pitný režim. Nedostatek tekutin zvyšuje hlavně u nejmenších dětí riziko dehydratace. Kojené děti do 6 měsíců jiný příjem tekutin než z mateřského mléka nepotřebují a vůbec nejlepší je jejich kojení na požádání, kdy mamince samy vyšlou signál, že se potřebují napít. U nekojených dětí je možné po ukončeném 4. měsíci podávat spolu s prvními příkrmy také malé množství kojenecké vody, čímž si děti zároveň začínají vytvářet návyk na příjem tekutin. Pro zpestření dětem po 4. měsíci můžete podávat i kvalitní ovocné a zeleninové šťávy bez přidaných cukrů a s dostatečným podílem ovocné složky, která v nich zároveň vzbuzuje touhu poznávat nové konzistence. V dětském jídelníčku umí skvěle nahradit ovoce v pevném stavu, a přitom zajistit dostatečný přísun živin, vlákniny, vitamínů a minerálů.

A jak poznat, že má miminko dost tekutin? Ideální stav je 5–6 počůraných plínek za 24 hodin. Existují ovšem také případy, kdy je nutné příjem tekutin navýšit. Jde zejména o různé zdravotní potíže, jako například při horečce, průjmech a zvracení. Více tekutin děti potřebují také při zvýšené tělesné námaze.

2. Procházky si naplánujte

Pokud je miminko v pořádku, není třeba se obávat vyrazit s ním na procházku, a to ani v létě a po porodu. Jen je třeba procházky naplánovat na ráno nebo odpoledne, kdy sluníčko nesvítí tak intenzivně, a pokud možno vyhledávat stinná místa, třeba v parku pod stromy. Dnešní kočárky už mají různé vychytávky – už při jeho výběru se podívejte, jestli má odvětrávací otvory a super je, pokud vám k němu výrobce nabídne i doplňky, jako slunečník nebo stínicí stříšku. Látka by měla mít označení UPF 50+, což je vysoký ochranný faktor podobně jako u opalovacích krémů. V tomto případě to znamená, že látka povolí jen velmi malému množství UV záření, aby jí proniklo. V takovém případě už nejsou zapotřebí žádné dečky nebo plínky na zakrývání, vytvořili byste jimi akorát tak skleníkový efekt, který by vedl k dalšímu zvýšení teploty v kočárku.

3. Zvolte vhodnou sluneční ochranu

Úkolem opalovacích krémů je ochránit kůži před nadměrným UV (ultrafialovým) zářením, které je pro člověka škodlivé. Pouze v malém množství je prospěšné, protože v našem těle pomáhá vytvářet vitamín D. Malé děti do 6 měsíců není vhodné slunci vystavovat vůbec a ty starší je zapotřebí před nadměrnými slunečními paprsky chránit. K tomu používáme ochranné přípravky s ochranným faktorem SPF 50+ a UVA-, které zabezpečují ochranu i proti UVA záření (což je část spektra ultrafialového záření, které je pro dospělé relativně nejméně nebezpečné). Pro děti používáme opalovací krémy a spreje bez parfémů, voděodolné a s fyzikálním filtrem (na jemný prach rozemletými minerálními látkami, které zůstávají pouze na povrchu kůže a vytvářejí zde ochrannou vrstvu, která sluneční paprsky odráží. Nezpůsobují alergické reakce a jsou šetrné k pokožce i životnímu prostředí).

4. Základem letního šatníku je prodyšné oblečení z přírodních materiálů

Prvních pár týdnů po porodu ještě miminko nemá dostatečně vyvinutou termoregulaci, a protože se pohybuje jen minimálně, je vhodné, aby bylo přikryté jen jednou souvislou vrstvou. Materiál by měl být vzdušný a pokud možno přírodní, například BIO bavlna. Miminka do půl roku nevystavujeme slunečnímu záření vůbec, tím pádem ho ani nemažeme opalovacím krémem. Nevhodnější je tenké bavlněné body ve světlých barvách. V létě nezapomínejte ani na pokrývku hlavy v podobě kloboučku nebo kšiltovky a pro sto starší děti mějte po ruce vždy kvalitní sluneční brýle. 

Přehřátí a první pomoc

Jak poznáte přehřátí
Pro kontrolu tělesné teploty u dětí není důležitá teplota rukou nebo nohou, ale teplota naměřená na zátylku a na hrudníku. Typickými projevy přehřátí je u dětí slabost, únava nebo bledost. Děti můžou být také zpocené, dýchat povrchně, stěžovat si na bolest hlavy a případně zvracet.

První pomoc při přehřátí
Dítě přemístěte do stínu, dejte mu napít a postupně ho ochlazujte. Pokud je zpocené, osušte je a převlékněte. Pokud se na kůži objevila popálená místa, ošetřete je zklidňujícím krémem.

Kdy vyhledat lékaře
Pokud vaše dítě nepláče, je apatické, nechce přijímat tekutiny, zvrací je nebo má jiné další těžkosti, neváhejte a vyhledejte lékaře. Vyhledejte ho i v případě, že si něčím nejste jistí nebo se vám cokoli nepozdává. 

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka