Jak vyměnit plenku, aby miminku dobře seděla

Jak vyměnit plenku

Tloušťka kůže miminek je jen poloviční, než mají dospělí, protože se teprve vyvíjí. Pro citlivou dětskou pokožku proto není dobré nechávat plenku nasazenou příliš dlouho a dovolit vlhkosti, aby na ni působily. Výměna plen zhruba desetkrát denně zajistí, že tomu tak nebude a také to, že se noví rodiče tajemství přebalování rychle naučí. Přinášíme jim několik tipů, které jim při tom pomůžou.

Jak vyměnit plenku

Položte miminko na přebalovací podložku. Otevřete páskové zapínání na staré plence a přilepte je k ní, aby se nenalepilo na pokožku miminka.

  1. Druhou rukou miminku pevně uchopte nohy, zvedněte mu zadeček a odstraňte špinavou plenu.
  2. Otřete miminku zadeček buď vlažnou vodou, nebo čisticími ubrousky šetrnými k dětské pokožce. Dívčí zadečky otírejte vždy zepředu dozadu.
  3. Prostor, kde byla plenka, je dobré nechat provětrat, takže dopřejte miminku chvíli bez plenky. Hrajte si s ním a udělejte z přebalování společnou zábavu.
  4. Umístěte čistou plenu pod zadeček miminka tak, aby páskové zapínání přesahovalo zezadu dopředu. Na přední straně plenky je natištěná zábavná postavička Mumínka, takže přední stranu od zadní lehce poznáte. Ujistěte se, že šourek chlapečka směřuje dolů, aby jeho čůrání zůstalo v plence.
  5. Odlepte pásky a přilepte je na přední stranu plenky. Plena by měla přiléhat, ale ne příliš těsně. Upevnění můžete vyzkoušet takto: Pokud se vám mezi plenku a bříško miminka vlezou dva prsty, sedí mu plenka dobře.
  6. Kalhotkové plenky je možné používat, když dítě roste a když se začíná pohybovat. Když už dítě na zádech není spokojené, bývá jednodušší použít kalhotkové plenky Muumi Baby Walkers, které se natahují jako kalhoty.

Tipy pro efektivní přebalování

  • Mějte vše, co k přebalování potřebujete, v dosahu přebalovací podložky: čisté plenky, umyvadlo nebo čisticí ubrousky a odpadkový koš nebo pytel na použité plenky.
  • Nikdy nenechávejte dítě na přebalovací podložce bez dozoru! Ani na okamžik! Pokud se potřebujete podívat jinam, mějte neustále na miminku alespoň jednu ruku.
  • Dítě si dobře odpočine, když bude pohodlně ležet na zádech. Zvláště chlapečci můžou čůrat, když jim odstraníte plenku. Abyste se vyhnuli počůrání, přikryjte jim přirození malým ručníčkem.
  • Při noční výměně plen nerozsvěcujte velké světlo, ale používejte světlo tlumené – nejlépe malou lampičku. To dítěti říká, že je noc, takže pro něj bude snazší znovu usnout.
  • Častým přebalováním můžete předejít vyrážce, podrážděné pokožce na zadečku i dalšímu nepohodlí. Plenky byste měli vyměnit, jakmile si všimnete, že se vaše dítě počůralo nebo vykakalo. To samé platí v noci. Pokud dochází opakovaně k úniku z plenky, zkuste přejít na větší plenku, která více absorbuje.

Jak zajistit správné usazení plenky

  • Zkontrolujte, jestli jste plenku nasadili rovně a rovnoměrně.
  • Pas plenky by měl těsně přiléhat. Zkontrolujte, jestli se mezi plenku a bříško dítěte vejdou dva vaše prsty.
  • Ochrany proti úniku plenky by měly být kolem stehen a zadečku dítěte. Pokud by zůstaly uvnitř plenky, plenka snadno proteče. Přejetím prstů pod pasem miminka a v místě otvorů pro nohy zkontrolujte, zda v těchto místech nevznikly mezery.
  • Pokud používáte jednorázovou plenu, ověřte, zda jsou pásky symetricky připevněny k pasu. Nejčastějším důvodem opakujících se netěsností je špatná velikost plenky. Pokud dojde k prosakování, vyzkoušejte větší velikost. Plenky mohou také prosakovat, pokud jsou naopak příliš velké.