Co byste měli vědět o spánku dvouměsíčního miminka

Jaký je normální spánkový rytmus dvouměsíčního miminka? Kolik hodin denně prospí a jak můžete kvalitu jeho spánku zlepšit?

Rodiče se někdy obávají, že spánkový režim jejich dvouměsíčního miminka není normální, protože se liší od ostatních stejně starých dětí liší.

Obecně platí, že se délka spánku dvouměsíčních dětí může lišit, a to v rozmezí 30 minut až 4 hodiny, přičemž miminka spí v průběhu dne několikrát. Ve dvou měsících se začíná stabilizovat jejich noční spánek, takže můžete očekávat, že miminko v noci bude spát v delších časových úsecích, tedy 4 až šest hodin v kuse. Neplatí to však pro všechna miminka.

Spánkový rytmus se také postupně vyvíjí, jak miminko roste. Nejdůležitější je sledovat, zda je miminko bdělé a veselé, když je vzhůru, a jestli dostatečně spí, protože spánek je pro jeho vývoj důležitý. Pokud má miminko se spánkem přetrvávající potíže, je dobré poradit se s lékařem.

Kolik by toho mělo miminko naspat?

Potřeba spánku dvouměsíčního dítěte je vysoká, a proto může klidně spát až 14 nebo dokonce i 17 hodin denně. Tato doba zahrnuje jak denní, tak noční spánek, přičemž délka spánku se může lišit: dítě může spát pouze půl hodiny nebo i pět hodin v kuse. Obvykle nejdelší je noční spánek, během kterého se ale může několikrát za noc vzbudit k jídlu.

To, že jsou některá miminka stejného věku víc vzhůru než jiná, je naprosto normální. Je ale důležité sledovat potřebu spánku miminka a snažit se ji podporovat. Pokud se spánkový režim miminka změní nebo se vám zdá, že spí špatně či málo, poraďte se s lékařem.

Tipy, jak podpořit spánek

Spánkový rytmus miminka se začíná stabilizovat ve dvou až třech měsících. V této době se prodlužuje také noční spánek, nicméně v této době je důležitá také pomoc rodičů.

  • Rozdíl mezi dnem a nocí vašemu dítěti pomůžou pochopit pravidelné denní rytmy a rutiny. Krmte proto vaše dítě pravidelně během dne a pokud možno snižte počet krmení v noci. Kromě toho můžete dítě během dne jemně probudit k jídlu – v takovém případě může jíst více přes den a méně se budit v noci.
  • Ujistěte se, že prostředí je pro miminko uklidňující a vhodné ke spánku. Kvalitní spánek podporuje tmavá, tichá a přiměřeně chladná místnost. Dbejte také na to, aby i poloha při spánku byla pro miminko bezpečná – nejlepší je poloha na zádech.
  • Připravit se na spánek pomůžou vašemu dítěti uklidňující návyky, jako je večerní koupel nebo pohádka před spaním. I teď ale mějte na paměti, že je každé miminko jedinečné a potřebuje svůj vlastní spánkový rytmus – nejdůležitější je být flexibilní a přizpůsobit se jeho potřebám.

Běžné poruchy a jak se s nimi vypořádat

Mnoho miminek trpí poruchami spánku, který narušuje jejich hyperaktivita, noční bdění nebo spánková apnoe.

Hyperaktivní miminko je nekonečně živé a chce zůstat dlouho vzhůru. Tento problém se ale obvykle časem upraví sám, jakmile se začne utvářet denní rytmus miminka.

Noční buzení je u miminek normální, nicméně pokud je dlouhodobé, měli byste přemýšlet o možných příčinách. Dítě může trpět hladem, mít mokrou plenku, můžou se mu prořezávat zoubky nebo se u něj může začít projevovat nějaká nemoc.

Spánková apnoe je vzácnější jev a k jejím příznakům patří přerušované dýchání během spánku. Pokud máte podezření, že jí vaše dítě trpí, určitě kontaktujte lékaře. Pamatujte, že každé miminko je individuální a že poruchy spánku lze léčit mnoha různými způsoby. Přesto je důležité sledovat spánkové chování vašeho dítěte a v případě nejasností se obrátit na odborníka.

Spánek a krmení

Krmení a spánek spolu úzce souvisí. Dítě jí v tomto věku často, dokonce každé 2 až 4 hodiny. Navíc po jídle často usne, což přímo ovlivňuje spánkový rytmus. V noci miminko může probudit hlad, a proto je důležité, aby se dostatečně najedlo před spaním. Obecně platí, že čím lépe dítě přes den jí, tím lépe v noci spí. Když miminko začne zjišťovat denní a noční rytmus, stává se pravidelnější i jeho stravovací rytmus.

Jak na noční buzení

Noční buzení miminka může být pro rodiče náročné, a proto by měli vědět, že jde o normální součást vývoje miminka. Pokud se miminko v noci probudí, může mít hlad nebo může mít mokrou plenku. Aby se najedly, budí se děti v tomto věku každé 2 až 4 hodiny, některá i častěji.

Noční probuzení je možné zvládnout různými prostředky. K uklidnění miminka přispívají různé rutiny před spaním, osvědčené je třeba je koupání. To, jak miminko prospívá přes den, ovlivňuje i jeho noční spánek. Během dne se proto věnujte hrám a příjemným aktivitám, které pak podpoří jeho noční spánek. A také se ujistěte, že je dítě před spaním nakrmené a jeho plena suchá.

U některých miminek je noční buzení normální i po dlouhou dobu. Pokud se ale vaše miminko v noci budí skutečně dlouhodobě nebo došlo k nějaké náhlé změně, je dobré takovou záležitost probrat s vyškolenou zdravotní sestrou nebo s lékařem.

Má pro dvouměsíční miminko smysl škola spánku?

Na školu spánku mají rodiče různé názory. Někteří ji preferují už v raném stádiu, jiní ji vidí jako vhodnější až pro starší děti. Ať už patříte k těm prvním, nebo k těm druhým, byste myslet na to, že dvouměsíční miminko je ještě velmi malé a noční buzení je v tomto věku zcela normální. Mnoho odborníků tedy doporučuje, aby skutečná škola spánku začala mezi 4 a 6 měsícem. Tedy ve věku, kdy se spánkový a stravovací rytmus miminka začne stabilizovat a kdy lépe připraveno na delší dobu spánku.

Už ve dvou měsících nicméně můžete miminku začít vytvářet spánkové návyky. Můžete společně provádět rituály pro zklidnění nebo ulehnutí, aby se naučilo rozpoznávat rozdíl mezi dnem a nocí. Stále při tom ale mějte na mysli, že každé miminko je individualita. Řešení, která budou fungovat nejlépe, proto z velké části závisí na něm a na jeho temperamentu.

Jaký je rozdíl mezi denním a nočním spánkem?

Mezi denním a nočním spánkem dítěte existuje několik rozdílů. A ty ovlivňují kvalitu spánku i denní rytmus dítěte.

  1. Noční spánek je obvykle delší a hlubší než denní spánek, protože se při něm projevují faktory související s přirozeným cirkadiánním rytmem těla a produkcí melatoninu.
  2. Denní „šlofíky“ jsou často lehčí variantou spánku s fázemi usínání a bdění. Jsou však nezbytnou součástí dětského spánku, protože umožňují miminku odpočívat a osvěžit se během dne.
  3. Noční spánek se ve dvou měsících začíná postupně prodlužovat a miminko začíná chápat rozdíl mezi dnem a nocí. Tento vývoj je důležité podpořit tím, že miminko v noci zklidníte a přes den naopak podpoříte jeho aktivitu.
  4. Některé studie ukazují, že kvalita a délka spánku přes den může ovlivnit noční spánek. Děti, které dobře spí přes den, mohou spát lépe i v noci. Je proto důležité zajistit klid, aby spánek dítěte mohl být dostatečně dlouhý.

Jak na problémy se spánkem?

Nejčastějšími problémy se spánkem dvouměsíčních miminek jsou noční probouzení, míchání denních a nočních spánkových rytmů a potíže s usínáním. Jejich řešení velmi závisí na individuálních potřebách a situaci miminka, nicméně miminkům obvykle pomáhají uklidňující rutiny: večerní koupel nebo jemné houpání v náručí.

Někdy jsou ale problémy se spánkem způsobeny fyzickými faktory, jako je hlad, mokrá plenka nebo plynatost. A tady samozřejmě pomáhá uspokojení potřeb, tedy nakrmení, přebalení a odříhnutí.

Pokud problémy se spánkem přetrvávají delší dobu nebo ovlivňují pohodu miminka či rodičů, kontaktujte zdravotní sestru nebo lékaře. Ti můžou nabídnout individuální vedení a rady pro konkrétní situaci. Pamatujte, že každé dítě i rodina jsou jiné, a co funguje na jedno dítě, nemusí fungovat na druhé.

Jak spánek miminek podporují plenky Muumi Baby?

Plenky Muumi Baby jsou navrženy tak, aby po celou noc zajistily pohodlí miminek, a podporovaly tak jejich spánek. Pro dvouměsíční miminka, která ještě své noční potřeby neovládají a mohou se kvůli mokré plence probouzet, jsou obzvláště dobrou volbou. Díky pohodlí a pocitu sucha prodlužují noční spánek jak miminkům, tak jejich rodičům.

Pleny Muumi Baby jsou vyrobeny z měkkých a prodyšných materiálů, které udržují dětskou pokožku v suchuzabraňují vyrážkám a dalším kožním problémům. Navíc nabízejí vynikající savost, která zabraňuje prosakování, čímž rodičům umožňují delší noční spánek bez přerušení.

Jsou dermatologicky testovány a pro jejich výrobu se používají pouze bezpečné a ekologické materiály. To je důležité zejména pro dvouměsíční miminka, která jsou na alergeny a chemikálie velice citlivá. Plenky Muumi Baby představují vynikající prostředek, jak zajistit klidný noční spánek vašemu miminku i vám.